Άρθρο

Ποιές δυνατότητες παρέχει ο Νόμος Κατσέλη;

Ο νόμος 3968/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά , ή αλλιώς νόμος ΚΑΤΣΕΛΗ, προσπαθεί να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους (εξωδικαστικά ή και δικαστικά) και να απαλλαγούν από ένα σημαντικό  μέρος των χρεών τους. Έτσι, αποκτούν δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στην ζωή τους.

1. Τι δυνατότητες παρέχει η νομοθεσία στους πολίτες;

  • να ρυθμίσουν δάνεια σε Τράπεζες (στεγαστικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά, κα.).
  • να ρυθμίσουν χρέη από πιστωτικές κάρτες.
  • να απαλλαγούν από μέρος των χρεών τους (διαγραφή χρεών).
  • να μειώσουν τις δόσεις των δανείων τους σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
  • να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

2. Ποιοι υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου;

Όλα τα φυσικά πρόσωπα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.α.), με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

3. Ποιές  οφειλές αφορά ο νόμος;

Όλες τις οφειλές (δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ., πιστωτικές κάρτες), με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

4. Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση;

Όταν έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους (αδυναμία καταβολής, ληξιπρόθεσμες οφειλές), με τον όρο, όμως, να μην έχει συμβεί αυτό σκόπιμα.

Σχετικά με μας

Η Χρύσα Στράντζαλη είναι Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και ασχολείται με την μάχιμη δικηγορία. Εξειδικεύεται σε υποθέσεις αστικού δικαίου (οικογενειακό δίκαιο, κληρονομικά, αυτοκινητιστικές διαφορές, υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με επιμόρφωση στο πανεπιστήμιο της ... Περισσότερα »