Εισπρακτικές Εταιρίες

Εισπρακτικές, ονομάζονται οι εταιρίες στις οποίες εκχωρούνται οφειλές δανειοληπτών από τις τράπεζες, με σκοπό να εισπράξουν το οφειλόμενο ποσό. Το φαινόμενο των τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές γίνεται όλο και πιο έντονο. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι παράνομη όποια ενόχληση δεχτούν από εισπρακτική εταιρεία αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν από την τράπεζα που τους έχει δανειοδοτήσει ότι πράγματι συνεργάζεται με την συγκεκριμένη εισπρακτική και απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεσή τους για να ενημερώνονται από την εταιρεία αυτή.  

Οι εισπρακτικές εταιρίες:

  • Οφείλουν να καταγράφουν και να τηρούν για 1 χρόνο το περιεχόμενο της επικοινωνίας προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Ο οφειλέτης ενημερώνεται υποχρεωτικά για την καταγραφή της συνομιλίας και τον σκοπό της.
  • Οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, ύστερα από καταγγελία του οφειλέτη στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη, προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.
  • Οι εισπρακτικές εταιρείες θα πρέπει να καλούν μόνο στην οικία του δανειολήπτη τις εργάσιμες μέρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα. Τηλεφωνήματα στον χώρο εργασίας του οφειλέτη απαγορεύονται.
  • Oι εταιρείες αυτές έχουν αποκλειστικό σκοπό την εξώδικη ενημέρωση των οφειλετών για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Πέραν τούτου, δεν επιτρέπεται να απειλούν, να προσβάλλουν ή να κακοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τον οφειλέτη, καθώς με αυτόν τον τρόπο παραβιάζουν τον νόμο.

Είναι σημαντικό όταν δεχόμαστε τηλεφώνημα από εισπρακτική εταιρία να έχουμε υπόψη μας ότι μπορούμε να αρνηθούμε να λάβουμε οποιαδήποτε ενημέρωση από την εισπρακτική εταιρία, καθώς: - δε μας συνδέει καμία σύμβαση με αυτήν και εφόσον ουδέποτε δώσαμε ή συμφώνησα να της δοθούν τα προσωπικά μας στοιχεία. Άρα το τηλεφώνημά είναι παράνομο, καθώς γίνεται χρήση των προσωπικών μας δεδομένων, χωρίς την προηγούμενη δική μας συμφωνία. - λαμβάνουμε έγγραφη ενημέρωση από την τράπεζα μας και συνεπώς είμαστε ενημερωμένοι για το υπόλοιπο των οφειλών μας. Έτσι, η επικοινωνία από μέρους της εισπρακτικής δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως, όποιο και αν είναι το χρηματικό ποσό που οφείλουμε, αξίζουμε να μας συμπεριφέρονται με τον απαραίτητο σεβασμό. Παρενόχληση, απειλές και προσβολές από μέρους της εισπρακτικής εταιρίας αντίκεινται στον νόμο και μπορούμε να τις καταγγέλλουμε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην τηλεφωνική γραμμή 1520.

Σχετικά με μας

Η Χρύσα Στράντζαλη είναι Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και ασχολείται με την μάχιμη δικηγορία. Εξειδικεύεται σε υποθέσεις αστικού δικαίου (οικογενειακό δίκαιο, κληρονομικά, αυτοκινητιστικές διαφορές, υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με επιμόρφωση στο πανεπιστήμιο της ... Περισσότερα »